Reportasje

Rekordbesøk på Dyrsku`n

Med fantastiske 94 248 besøkende innenfor portene ble det publikumsrekord for den 150. Dyrsku`n.

Tekst og foto:
Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Norges største mat- og landbruksmesse er en publikumsmagnat som byr på noe for alle enten en vil se dyr, ha smaksopplevelser eller er ute etter en godhandel. Fredagens besøk av kronprinsparet og et eget EAT-program med Gunhild Stordalen i spissen trakk nok også noen ekstra publikummere.

Seljord-prisen til NRF-ku

Seljordprisen for beste ku uansett rase gikk til Aarsland og NRF-kua 663. Andreas Aarsland og sønnen Magnus Varhaug Aarsland, som stilte vinnerkua, mottok premiene fra varaordfører i Seljord, Jon Svartdal.

Klauvsjukdommen digital dermatitt førte til avmeldinger til kuutstillinga. De beste kyrne av NRF, Telemarksfe, Raukolle og Jersey konkurrerte om den gjeve Seljord-prisen, mens det i år var for få holsteinkyr påmeldt til at de kunne bli med i den konkurransen. NRF-kua 663 fra Aarsland på Bryne stakk av med seieren. Harmonisk ungku med god høyde, litt overbygd, elegante bein, godt kryss og superjur med godt feste og speneplassering, var dommernes vurdering av kua og de ga 9 for kropp og bein og 4,5 for jur.

Beste telemarkskua hadde Torfinn Knutsen i Birkeland, mens Gunhild Dangstorp fra Sarpsborg hadde beste rødkollekua. Aarsland fikk ikke bare Seljordprisen, men hadde også utstillingens beste jerseyku.

Mønstring med stil

Kalvemønstring viste imponerende innsats selv om samspillet kalv – mønstrer ikke alltid var like enkelt. Dommer Anna Kristine Aarsland var en meget pedagogisk dommer som la vekt på å oppmuntre og lære deltakerne hva som er viktig med mønstring. Blide smil og øyekontakt med dommeren er viktig, men lett å glemme når kalven er gjenstridig!

Vinneren i klassen 5–10 år ble Luna Moen Dalviken fra Heddal, mens Malin Regine Fotland Øgland fra Bryne ble kåret til vinner i klassen over 10 år. Marie Hognestad Brådli fra Kvernaland vant ungdomsmønstringen.

EAT og sunt bondevett

EAT-stifter Gunhild Stordalen gjestet Dyrsku`n for første gang, og ga uttrykk for at det var noe hun hadde sett fram til lenge. Hun sa at for henne representerer Dyrsku`n sunt bondevett og at det ikke går an å snakke om mat uten å snakke med landbruket. Mat er verdens største helseproblem og flere dør i dag av fedme enn av sult. Flere dør av usunt kosthold enn av å røyke. Vi møter en globale epidemi av kostholdssjukdommer og landbruket har uheldige miljøeffekter som klimagassutslipp og avskoging. Det gjelder å finne løsninger som er bra for maten, helsa og miljøet samtidig, og det mente Stordalen vil være mulig.

Det som er sunt for oss er bedre for klimaet og miljøet og vice versa, sa Stordalen som karakteriserte EAT som verdens viktigste gruppearbeid.

Kongelig besøk på Geno-standen

Geno var på plass med okser og stand på Dyrsku`n. Sæduttakene samlet som vanlig stor publikumsinteresse, og i år var det storfint besøk på standen. Kronprinsesse Mette Marit og kronprins Haakon Magnus ble tatt imot foran Husdyrbygget av styreleder i Geno Jan Ole Mellby. På Genostanden fikk de en kjapp innføring i Genos virksomhet både i inn- og utland. Kronprinsen sa senere til pressen at han var imponert over innovasjonsevnen i landbruket og ikke minst bredden i innovasjoner fra high-tech til nisjeproduksjon av mat.

Malin Regine Fotland Øgland fra Bryne ble ­kåret til vinner i kalvemønstrings­klassen over 10 år.

Vinneren i kalvemønstring for de mellom 5–10 år ble Luna Moen Dalviken fra Heddal.

Under: Ikke alltid lett å få kalven til å gå dit du vil…..

Marie Hognestad Brådli fra Kvernaland vant kumønstringen.

Gunhild Stordalen fra EAT-stiftelsen ønsker en sterk allianse med bøndene for å finne løsninger på verdens matutfordringer.

Kronprins Haakon Magnus stilte opp til en uhøytidelig konkurranse i håndmelking av telemarksku med landbruksminister Jon Georg Dale.